Een interview in de Balkster Courant


Een interview in de Balkster Courant van 27 april 2020


Geeske Holtrop van Boerderij Recreatie:
,,Bij ons kunnen mensen tot zichzelf komen”


Geeske en Minne Holtrop en hun zoon Theunis richtten 10 jaar geleden hun bedrijf Boerderij Recreatie op. Het is er – ook in coronatijd – goed toeven.

 

DELFSTRAHUIZEN – Zodra je de boerderij van de familie Holtrop nadert, glijden alle zorgen van je af. Aan de linkerkant van de weg kabbelt het Tjeukemeer vriendelijk, aan de rechterkant strekt zich Boerderij Recreatie uit. Geeske Holtrop stelt voor om op het terras in de zon te gaan zitten, zo kunnen we het nuttige met het aangename combineren. ,,We zijn in 2010 gestart met Boerderij Recreatie”, steekt ze van wal. ,,Onze zoon was toen 16 jaar oud, en hij wilde graag een camping bij ons boerenbedrijf. Dit bedrijf – waarin we zo’n 250 koeien hebben – bestaat al ruim 250 jaar, onze zoon is inmiddels de negende generatie. Naast kamperen bedachten we onder andere ook klompengolf, koe knuffelen en een historische escape room. De recreatie op onze boerderij nam een grote vlucht en we bedachten allerlei leuke arrangementen en programma’s. We zijn een heel duurzaam bedrijf en hebben maatschappelijke normen hoog in het vaandel staan.”

Door de coronacrisis brak er een stille tijd aan voor het recreatiebedrijf. Maar de familie Holtrop ging niet bij de pakken neerzitten, en bedacht mogelijkheden om toch hun bedrijf voor gasten open te houden. Geeske: ,,De eerste twee weken waren we lamgeslagen door al het nieuws en de maatregelen, maar daarna ging de knop om en brainstormden we over nieuwe, positieve plannen. We zetten nu vooral in op contactloos kamperen. Het stuk weiland vlak naast het parkeerterrein hebben we geprepareerd voor campinggasten. Mensen moeten eerst reserveren, en als ze op ons parkeerterrein staan dan geven ze hun naam en nummerbord door. Vervolgens doen we een online betaling en kunnen de mensen naar het kampeerterrein gaan. Kampers zijn momenteel spekkoper, zij hebben alles aan boord en kunnen ruim staan. Voor kampeerders zonder sanitaire voorzieningen zijn er vier douches en wc’s beschikbaar. Elke kampeereenheid heeft zijn eigen privé wc en douche. Dit houd in dat er maar vier kampeerders met tent op het zelfde moment kunnen zijn. Mensen hebben hier de mogelijkheid om tot zichzelf te komen. Het is echt een ontsnappingsplek met ruim zicht op het meer en de weilanden. En uiteraard volgen wij daarbij alle RIVM richtlijnen.”

Geeske vindt dat de regering de crisis goed aanpakt en de regels met kleine stapjes weer versoepelt. ,,We moeten het met z’n allen nog een hele tijd volhouden, ik denk dat het wel twee jaar duurt voordat alles weer open gesteld is, zoals vroeger zal het niet meer worden, deze crisis zorgt voor een grote maatschappelijke verandering. Ik houd daarbij de Spaanse griep voor ogen, die duurde ook een hele tijd en kwam in verschillende golven. Om mensen perspectief te bieden bedenken ondernemers mooie plannen, en wij blijven daar niet in achter. We willen vrolijkheid en ontspanning bieden, en naast het contactloos kamperen denken we ook na over contactloos aanmeren met de boot. We hebben hier een brede vaart met een lange kade. Mensen liggen dan zo’n 25 meter uit elkaar, dus dat kan prima. We blijven ons inzetten om ook in moeilijke tijden contact te houden met onze gasten en al het mooie te laten zien.”

Amanda de Vries