De liefde voor het koeknuffelen in Het Friesch Dagblad


Wietske incasseert alle knuffels met een gedegen rust. De roodbonte koe van boerin Geeske Holtrop-Hoekstra (63) is het wel gewend door al die boerderijbezoekers die haar innig aanhalen. ,,Zij is onze winterknuffelkoe”, zegt Geeske. ,,In de zomer kunnen mensen kiezen met welke koeien ze willen knuffelen, maar in de winter zetten we Wietske in het strohok om knuffels te ontvangen. Ze is gemakkelijk en houdt van mensen.”

Geeske runt samen met haar man Minne en zoon Theunis een melkveehouderij in Delfstrahuizen. Geeske bestiert de recreatietak van het boerenbedrijf. Een van haar favoriete onderdelen: het knuffelen met koeien. Het ontstond zo'n negen jaar terug toen een groep vrouwen eens belde met de vraag of dat mogelijk was. Geeske zette een programma in elkaar en zo werd de ‘koekrûperij’ vast onderdeel van het recreatieaanbod. Inmiddels heeft ze heel wat knuffelsessies begeleidt. De boerin geniet van de dynamiek die ontstaat tussen de bezoekers en de koeien. ,,We beleven wel veel bijzondere dingen hoor. Als mensen verdrietig zijn gaat een koe wel eens huilen, de koe neemt het verdriet dan over.”

Niet iedere koe laat zich overigens zomaar liefkozen. Volgens Geeske is vertrouwen winnen het belangrijkste ingrediënt voor warm contact. ,,Koeien zijn kritisch: ze willen wel aangehaald worden, maar moeten wel rust en respect ervaren. Ik laat mensen altijd eerst de billen masseren, dan weten de koeien dat het goed is. Meestal kunnen bezoekers daarna lekker tegen de dieren aan liggen.”

Geeske is zelf op een boerderij opgegroeid en kan lezen en schrijven met ‘haar’ koeien. Als het lekker weer is en er komt een vriendin langs, wil ze nog wel eens het veld ingaan. ,,Gaan we lekker tegen een koe aan zitten en kletsen. Dat is gewoon heerlijk.”