Boerderijrecreatie tijdens de coronacrisis


4 april 2020 artikel uit de Boerderij.nl 

 Klik op de link voor het bijbehorende filmpje 

https://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Achtergrond/2020/4/Video-corona-legt-recreatietak-plat-op-veebedrijf-565995E/

 

Normaliter gonst het van activiteit bij familie Holtrop. Nu draait het melkvee- en recreatiebedrijf op één poot: de melkveehouderij. De recreatietak ligt helemaal plat, inkomsten nul. Maar ze willen niet bij de pakken neerzitten.

Geeske en Minne Holtrop runnen samen met hun zoon Theunis een melkveebedrijf met 250 melkkoeien in Delfstrahuizen (Fr.). Daarnaast hebben ze een tweede bedrijfstak: boerderijrecreatie. Ze organiseren allerlei groepsactiviteiten en arrangementen met een agrarisch tintje. Denk hierbij aan koe-knuffelen, fierljeppen, koffiedrinken in de stal en de uitgang proberen te vinden in een historische escaperoom. Door de coronacrisis heeft deze tweede tak een behoorlijke tik gekregen. Toch zitten ze niet bij de pakken neer en nemen maatregelen.

 

Wat zijn de gevolgen van de coronacrisis voor jullie?

“Dit heeft grote gevolgen, want de recreatietak staat helemaal stil en de inkomsten zijn nul. Gelukkig hebben we nog een goed lopend melkveebedrijf en als de melkprijs in balans blijft, dan kunnen we veel leed voorkomen.”

 

Wat voor maatregelen nemen jullie nu?

“Ik heb alvast met mijn schoondochter een protocol opgesteld dat voldoet aan de eisen van het RIVM. Zo kunnen we een aantal van onze recreatieactiviteiten toch nog blijven aanbieden, zoals klompengolf, voetgolf, hooivork-darten en fierljeppen. De sanitaire voorzieningen mogen vanwege de maatregelen tegen corona niet gebruikt worden, dus douchen kan niet. Men moet zelf ontsmettingsmiddel voor de handen meenemen. Maar één persoon mag zich melden bij de receptie. Elke groep heeft zijn eigen tafel en tent en moet afstand houden van andere groepen als die er zijn. Er zijn speciale bakken voor de schone en de gebruikte materialen. Ze mogen zelf eten een drinken meenemen, maar het restaval moeten ze zelf mee naar huis nemen. Wel een belangrijk ding is dat groepen alleen maar mogen komen als ze ook gezamenlijk in huis wonen. Het komt er dus eigenlijk op neer dat dit alleen gezinnen zijn. Maar helaas zijn er momenteel geen enkele reserveringen en alleen maar afmeldingen.”

 

 " Qua inkomsten voorzien wij een forse daling van tienduizenden euro’s Maar we zijn een sterk bedrijf dat al negen generaties bestaat en hebben een financiële buffer"

 

Bent u bezorgd?

“Ja, we zijn zeker wel bezorgd. Willen we eigenlijk wel gasten ontvangen, is natuurlijk ook een vraag. Je kan natuurlijk net als in Zeeland de boel op slot doen. We houden het nieuws goed in de gaten en kijken wat de tijd doet. Sowieso blijven we binnen de richtlijnen van het RIVM. En wij verwachten niet dat alles na april of juni weer opengaat.”

 

Dit gaat financieel wel pijn doen of niet?

“Qua inkomsten voorzien wij een forse daling van tienduizenden euro’s Maar we zijn een sterk bedrijf dat al negen generaties bestaat en hebben een financiële buffer. Zo hopen wij ook zonder steun van de overheid deze moeilijke tijd op eigen kracht door te komen.”

 

Hoe lang gaat dit nog duren?

“Als je kijkt naar China, dan weet je dat ze de boel nooit in een keer open zullen gooien. Ik verwacht dat dit in stapjes zal gaan. Zo zullen de activiteiten, overnachtingen onder bepaalde, steeds veranderende restricties weer starten. Ik ben benieuwd waar wij volgend jaar juni staan. Ik verwacht dan pas weer volledig operationeel te zijn.”

 

Klik op de link voor het bijbehorende filmpje 

https://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Achtergrond/2020/4/Video-corona-legt-recreatietak-plat-op-veebedrijf-565995E/